- 1/2 kg szárazbonduell bab
- 1 db (kb. 1 kg) főtt, füstölt tarja (vagy csülök)
- leveszöldség (2-3 répa, fehérrépa, zeller)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1/2 kg krumpli
- 1 kis csomag (ötdarabos) füstli
- olaj
- liszt
- só
- bors
- babérlevél
- pirospaprika
- 1 tojás
Így készítsd el:
A szárazbabot kiválogatom, egy éjszakára beáztatom. Másnap a tarjával vagy csülökkel felteszem főni. Annyi vizet engedek rá, amennyi levest akarok (én 10 literes fazékban szoktam főzni, egy jó tenyérnyi marad a fazék tetejétől). Sózom, borsozom, beledobok 3-4 babérlevelet, belenyomom a fokhagymát. Kb. fél órát főzöm, addig a leveszöldséget megtisztítom, és hasábokra vágom. Fél óra után a tarját (csülköt) kiveszem, beleteszem a levesbe a zöldséget. Kb. 20 perc után beleteszem a megtisztított, felkockázott krumplit. Még 20 perc: jöhet a rántás, ami a leves mennyiségétől függően 4-5 evőkanál olaj, 3-4 evőkanál liszt és egy mokkáskanál pirosparika keveréke. Ezután beleteszem a félbevágott füstliket, majd 1 tojásból és 10 dkg lisztből kevés sóval készített csipetkét szaggatok bele. Ezután már csak addig kell forralni, amíg a csipetke feljön a tetejére. Friss kenyérrel, kis tejföllel meglocsolva szoktuk enni (mint a Jókai-bablevest).

Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése